Εύκολες συνταγές

Συνταγή για μπιφτέκια με μαύρα φασόλια

Σχετικά με τη συνταγή

Καλώς ήρθατε στην κουζίνα μου, όπου θα μοιραστώ μαζί σας μια ακαταμάχητη συνταγή για μπουρεκάκια από μαύρα φασόλια! Αυτά τα μπιφτέκια είναι μια απολαυστική χορτοφαγική επιλογή γεμάτη πρωτεΐνη και γεύση. Έχουν ένα ικανοποιητικά τραγανό εξωτερικό ενώ παραμένουν τρυφερά στο εσωτερικό. Είτε είστε αφοσιωμένος χορτοφάγος είτε απλά θέλετε να ενσωματώσετε περισσότερα γεύματα με βάση τα φυτά στη διατροφή σας, αυτά τα μπιφτέκια σίγουρα θα εντυπωσιάσουν τους γευστικούς σας κάλυκες.

Συστατικά

Ακολουθεί ένας απλός πίνακας με τα συστατικά που θα χρειαστείτε για αυτήν τη συνταγή:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Συστατικά
Ποσότητα

Ξηρά μαύρα φασόλια
1 φλιτζάνι

Κρεμμύδι
1 μεσαίο

Σελίδες σκόρδο
2

Κόκκινη πιπεριά
1

Φρέσκος κόλιανδρος
¼ φλιτζάνι

Ψίχουλα ψωμιού
½ φλιτζάνι

Αυγό
1

Κύμινο σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού

τσίλι σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού

Αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού

Μαύρο πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού

Ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτά τα νόστιμα μπιφτέκια από ξηρά μαύρα φασόλια, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία και πρόσθετα συστατικά:

  1. Μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα
  2. Μηχανή επεξεργασίας τροφίμων ή μπλέντερ
  3. Μεγάλο μπολ ανάμειξης
  4. Ξύλινο κουτάλι ή σπάτουλα
  5. Αντικολλητικό τηγάνι ή τηγάνι
  6. Σπάτουλα για το χτύπημα των μπουρεκιών

Προετοιμασία

1. Ξεκινήστε ξεπλένοντας τα ξερά μαύρα φασόλια κάτω από κρύο νερό για να αφαιρέσετε τυχόν ακαθαρσίες.
2. Τοποθετήστε τα ξεπλυμένα μαύρα φασόλια σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα και καλύψτε τα με νερό.
3. Αφήνουμε την κατσαρόλα να βράσει σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε τα φασόλια να ψηθούν για περίπου 10 λεπτά.
4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τα φασόλια για άλλες 1-2 ώρες μέχρι να μαλακώσουν. Φροντίστε να ελέγχετε την τρυφερότητα περιστασιακά δοκιμάζοντας ένα φασόλι.
5. Όσο ψήνονται τα φασόλια, ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, τις σκελίδες σκόρδο, την κόκκινη πιπεριά και τον φρέσκο ​​κόλιανδρο.
6. Στραγγίζουμε τα μαγειρεμένα μαύρα φασόλια και τα μεταφέρουμε σε επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ.
7. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις σκελίδες σκόρδο, την κόκκινη πιπεριά, τον φρέσκο ​​κόλιανδρο, το τρίμμα ψωμιού, το αυγό, το κύμινο σε σκόνη, τη σκόνη τσίλι, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι στον επεξεργαστή τροφίμων ή στο μπλέντερ.
8. Χτυπήστε τα υλικά μέχρι να ενωθούν καλά, αλλά φροντίστε να μην υπερ-επεξεργαστείτε. Θέλετε το μείγμα να έχει κάποια υφή.
9. Μεταφέρετε το μείγμα από τον επεξεργαστή τροφίμων ή το μπλέντερ σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης.
10. Ανακατέψτε τα πάντα μαζί χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα μέχρι να κατανεμηθούν ομοιόμορφα όλα τα υλικά.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας για αυτά τα φασόλια ξηρού μαύρου φασολιού μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το χρόνο που χρειάζεται για να μαγειρευτούν τα φασόλια. Κατά μέσο όρο, θα χρειαστούν περίπου 2-3 ​​ώρες για να ψηθούν τα φασόλια και περίπου 20 λεπτά για την προετοιμασία και τη συναρμολόγηση των μπουρεκιών. Σχεδιάστε λοιπόν ανάλογα και αφήστε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να απολαύσετε τη διαδικασία δημιουργίας αυτών των νόστιμων μπουρεκιών.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

[Διαφορές συστατικών για βίγκαν] – (Δεν ισχύει για αυτήν τη συνταγή, καθώς είναι κατάλληλη για βίγκαν.)

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι τα μπιφτέκια από ξηρά μαύρα φασόλια έχουν τέλεια εμφάνιση:

  1. Να είστε υπομονετικοί όσο μαγειρεύετε τα μαύρα φασόλια. Το αργό ψήσιμο τους επιτρέπει να γίνουν τρυφερά και να πολτοποιηθούν ευκολότερα.
  2. Για να βελτιώσετε τις γεύσεις, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον μπαχαρικά, όπως πάπρικα ή ρίγανη στο μείγμα των μαύρων φασολιών.
  3. Εάν το μείγμα είναι πολύ υγρό, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα ψίχουλα ψωμιού για να αποκτήσετε πιο σφιχτή συνοχή.
  4. Αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν πλάσετε τα μπιφτέκια. Αυτό θα τα βοηθήσει να κρατήσουν καλύτερα το σχήμα τους κατά το μαγείρεμα.
  5. Όταν τηγανίζετε τα μπιφτέκια, χρησιμοποιήστε μέτρια φωτιά και μαγειρέψτε τα μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Προσέξτε να μην γεμίσετε υπερβολικά το τηγάνι. μαγειρέψτε σε παρτίδες εάν χρειάζεται.
  6. Μπορείτε επίσης να ψήσετε τα μπιφτέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 375°F (190°C) για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να ψηθούν.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθεί μια ανάλυση των διατροφικών αξιών για μια μερίδα μπουρεκάκια από μαύρα φασόλια:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικά συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα

Θερμίδες
240

Πρωτεΐνη
10 g

Υδατάνθρακες
35 g

Παχιά
7g

Ίνα
9g

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Όταν πρόκειται να σερβίρετε αυτά τα νόστιμα μπιφτέκια από ξηρά μαύρα φασόλια, υπάρχουν ατελείωτες δυνατότητες. Ακολουθούν μερικές προτάσεις για να βελτιώσετε τη γαστρονομική σας εμπειρία:

  1. Σερβίρετε τα μπιφτέκια σε φρυγανισμένο ψωμάκι ολικής αλέσεως με τις αγαπημένες σας επικαλύψεις για μπιφτέκι όπως μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι και αβοκάντο.
  2. Δημιουργήστε μια ζωντανή και δροσερή σαλάτα τοποθετώντας τα μπιφτέκια με μαύρα φασόλια σε ένα κρεβάτι με ανάμεικτα χόρτα, γαρνιρισμένα με ντοματίνια, φέτες αγγουριού και μια ζουμερή βινεγκρέτ λάιμ.
  3. Σερβίρετε τα μπιφτέκια μαζί με ζεστές τορτίγιες, φρέσκια σάλσα, γκουακαμόλε και μια κούκλα κρέμα γάλακτος ή εναλλακτική λύση χωρίς γαλακτοκομικά.
  4. Βελτιώστε τις γεύσεις τους με μια πλευρά ψητής γλυκοπατάτας ή τραγανές τηγανιτές πατάτες στο φούρνο.
  5. Για μια πιο ελαφριά επιλογή, σερβίρετε τα μπιφτέκια πάνω σε ένα μπολ με κινόα ή καστανό ρύζι, σε συνδυασμό με σοταρισμένα λαχανικά και λίγο dressing ταχίνι.

Θυμηθείτε, η παρουσίαση είναι εξίσου σημαντική με τη γεύση. Γαρνίρετε το πιάτο σας με ένα κλαδάκι φρέσκο ​​κόλιανδρο ή ένα πασπαλάκι σουσάμι για μια πρόσθετη πινελιά κομψότητας.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν σας περισσέψει μπιφτέκια από μαύρα φασόλια, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 3-4 ημέρες. Για να διατηρήσετε την τραγανή υφή τους, τοποθετήστε ένα κομμάτι λαδόκολλα ανάμεσα σε κάθε μπιφτέκι πριν το αποθηκεύσετε. Όταν είναι έτοιμα να τα απολαύσετε, απλώς τα ξαναζεστάνουμε σε ένα τηγάνι ή φούρνο μέχρι να ζεσταθούν.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Αυτά τα μπιφτέκια από ξηρά μαύρα φασόλια όχι μόνο ικανοποιούν τους γευστικούς σας κάλυκες αλλά παρέχουν επίσης πολλά οφέλη για την υγεία. Ας ρίξουμε μια ματιά στα βασικά συστατικά και τα πλεονεκτήματά τους:

  1. Μαύρα φασόλια: Υψηλά σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βασικά μέταλλα όπως σίδηρος και φυλλικό οξύ. Προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, βοηθούν στη διαχείριση του βάρους και υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία.
  2. Κρεμμύδι και σκόρδο: Και τα δύο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Συμβάλλουν στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.
  3. Κόκκινη πιπεριά: Γεμάτη με βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά, οι κόκκινες πιπεριές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προάγουν το υγιές δέρμα και υποστηρίζουν την υγεία των ματιών.
  4. Ciliantro: Περιέχει βιταμίνες A, C και K, καθώς και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες στο σώμα.
  5. Ελαιόλαδο: Ένα υγιές για την καρδιά λίπος που παρέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Παρόμοιες συνταγές

Εάν σας άρεσαν αυτά τα μπιφτέκια με μαύρα φασόλια, μπορεί να σας αρέσουν και αυτές οι παρόμοιες συνταγές:

  1. Μπιφτέκια μαύρων φασολιών κινόα: Μια εναλλακτική λύση γεμάτη πρωτεΐνη που συνδυάζει κινόα, μαύρα φασόλια και αρωματικά μπαχαρικά.
  2. Μπιφτέκια λαχανικών φακών: Νόστιμα μπιφτέκια λαχανικών με φακές, λαχανικά και βότανα για ένα πλούσιο και θρεπτικό γεύμα.
  3. Φαλάφελ ρεβιθιών: Τραγανές και γευστικές τηγανητές τηγανητές της Μέσης Ανατολής από ρεβίθια, βότανα και μπαχαρικά.
  4. Κολοκυθάκια: Ελαφρύ και τραγανό μπιφτέκι φτιαγμένο με τριμμένο κολοκυθάκι, αλεύρι και καρυκεύματα, ιδανικά για ένα καλοκαιρινό ορεκτικό ή συνοδευτικό.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Η έμπνευση για αυτήν τη συνταγή προέρχεται από διάσημους σεφ που είναι γνωστοί για την καινοτόμο προσέγγισή τους στη χορτοφαγική κουζίνα. Ο σεφ Yotam Ottolenghi, με την επιρροή του στη Μέση Ανατολή, γιορτάζει τις γεύσεις των φυτικών συστατικών στα πιάτα του. Ένας άλλος εμπνευσμένος σεφ είναι ο σεφ Jean-Georges Vongerichten, ο οποίος εξερευνά παγκόσμιες γεύσεις και δημιουργεί αξέχαστες χορτοφαγικές δημιουργίες.

Θυμηθείτε, η μαγειρική είναι τέχνη και μπορείτε πάντα να προσθέσετε την προσωπική σας πινελιά σε οποιαδήποτε συνταγή. Φορέστε, λοιπόν, το καπέλο του σεφ σας, μαζέψτε τα υλικά σας και απολαύστε τη διαδικασία δημιουργίας αυτών των απολαυστικών μπιφτέκι από ξηρά μαύρα φασόλια. Καλή όρεξη!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button